меню

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

вівторок, 28 листопада 2017 р.

Відкриття протоки Магеллана

28 листопада 1520 року після подолання небезпечної протоки на півдні Америки, що сьогодні носить його ім'я, португальський мореплавець Фернан Магеллан на чолі трьох суден увійшов у води Тихого океану, ставши першим європейцем, що проплив з Атлантичного океану в Тихий.

20 вересня 1519 року Магеллан відплив з Іспанії на чолі флотилії з п'яти суден і екіпажу в 265 чоловік з метою прокласти новий шлях на Схід, пливучи в західному напрямі в обхід Америки, оскільки морський шлях навколо Африки вже був освоєний португальцями. Обігнувши Бразилію, він спробував знайти шлях у Тихий океан. Магеллан помилково спробував плисти рікою Ріо-Плата, але, зрозумівши помилку, почав рухатися вздовж узбережжя Південної Америки все далі на південь. В березні 1520 року експедиція змушена була провести зимівлю в порту Сан-Хуліан. У квітні Магелану довелось придушити бунт іспанських капітанів, невдоволених португальцем, - один із заколоників був страчений, а інший - залишений в Сан-Хуліані, коли у серпні експедиція продовжила плаваня.

21 жовтня Магеллан нарешті знайшов 600-кілометрову протоку, котра з'єднує Атлантичний і Тихий океани (сьогодні вона носить його ім'я). На її подолання пішло 38 днів і 28 листопада це змогли зробити лише три судна. За наступні 99 днів експедиція перетнула води надзвичайно спокійного океану, котрий отримав назву "Тихий". На кораблях закінчились харчі і морякам довелось їсти шкіряні частини власного одягу і спорядження, щоб не вмерти з голоду.

6 березня 1521 року експедиція висадилась на острові Гуам, а через 10 днів досягла філіпінського острова Себу. Вождь місцевого племені, котре прийняло християнство, звернувся до європейців з проханням завоювати територію поганського племені на сусідньому острові Мактан. У битві, що відбулась 27 квітня, Магеллан був поранений отруєною стрілою і помер.

Після загибелі Магеллана ті, хто залишились живими, на двох кораблях відпливли до Молуккської протоки. Один з кораблів спробував повернутись до Іспанії через Тихий океан, інший, "Вікторія", під командуванням Хуана Себастьяна Елькано проплив Індійський океан, обігнув мис Доброї Надії і 6 вересня досяг іспанського порту Санлукар де Барамеда, а через кілька днів, піднявшись по річці Гуадалківір, - Севільї.

Немає коментарів:

Дописати коментар